Stereoscope Lestrade

Lestrade Stereoviewer Catalogus 1980Lestrade is een tegenhanger van de Viewmaster stereoviewer, het gaat om een Frans merk dat in tegenstelling tot ronde (viewmaster) dia-kaarten, rechthoekige kaarten gebruikte. Het grote voordeel van deze kaarten was dat er meer afbeeldingen op een kaart konden.

Lestrade viewmaster kaarten en kijker

Het merk Lestrade bestaat al meer dan 50 jaar en is voornamelijk in Frankrijk bekend. De producent wordt vooral in verband gebracht met Lourdes, de bedevaartoord in zuid Frankrijk. Lestrade is nog steeds actief op de Franse markt, weliswaar niet erg actief maar toch ze zijn aanwezig. Ergens in 1960 hebben ze een Franse concurrent (Burguiere) overgenomen om hun eigen marktaandeel te vergroten. Samen met het Amerikaanse merk Viewmaster had Lestrade in de jaren 60 de Franse markt in handen.

Lestrade heeft honderden diakaarten uitgebracht, dit waren voornamelijk natuur fragmenten uit Frankrijk. Ook is er een kleine reeks kaarten voor de jeugd en volwassen uitbracht. Daarnaast heeft Lestrade ook een 35 mm serie (mono) geproduceerd, voornamelijk waren dit bewerkte stereoafbeeldingen. Een tekortkoming van dit merk was dat ze heel weinig afbeeldingen hebben over mensen en alleen hebben gefocust op hoge kwaliteitsbeelden over de natuur en stilleven portretten.Lestrade vouw kijkers(1)

De viewers die zijn uitbracht door de jaren heen varieerde van mono-projectors tot handzame inklapbare viewers in tal van kleuren. Dit waren o.a.; Simplex (basis model), Suprex (luxe uitvoering) en S 2000 (vouw versie).

Als je vandaag te dag nog kaarten wilt kopen voor de Lestrade viewer, zal je toch naar Frankrijk moeten gaan en vooral toeristen plekken bezoeken of pretparken zoals Disneyland Parijs. In Nederland vind je ze regelmatige nog via Marktplaats, Ebay of bij Smallmart.