Videotex/Viditel systeem

Videotex werd in Nederland een hype: begin jaren tachtig waren alle grote uitgevers preseVideotel systemnt. Miljoenen guldens werden in Viditel gepompt, maar de particuliere gebruiker bleek niet geinteresseerd te zijn. Het bedrijfsleven daarentegen wel. Met name de reiswereld en de transportbranche zagen de voordelen van dit syteem, dat dankzij de lage investering (een gemodificeerde TV kostte aanzienlijk minder dan de opkomende PC's) en de relatief lage transmissiekosten binnen deze beroepsgroepen een penetratie van meer dan 90% bereikte.

In 1995 werd Viditel ten grave gedragen om plaats te maken voor internet. De beperkteVideotex telefoon grafische mogelijkheden, de opkomst van de goedkope PC en het slechte imago in ICT-kringen (viewdata werd door professor Zegveld omgedoopt tot "the poorman's PC") werden de ondergang van deze Britse uitvinding.
Een aantal pioniers uit de begindagen, waaronder de Rabobank, hebben overigens hun ervaringen met videotex ten dele kunnen verzilveren door bij de doorbraak van internet een voorsprong op de concurrentie te verwerven.

(Bron Telecompas)