History of Scalextric

We zitten in het jaar 1952, een klein bedrijf genaamd Minimodels Limited. Introduceerde een reeks van metalen body's model race auto's. Die een uniek type klok motor bezit. De uitvinder van deze auto's was de heer B. Francis en het merk werd bekend onder "Scalex".

Slotcars vintage

In 1956 werden de auto's geoptimaliseerd en zo werden de auto's voorzien van een elektrische motor. Hij ontwierp ook een rubber baantrack systeem met twee parallelle groeven. Waarin metalen rails zaten die stroom geleiden, waardoor de auto's door middel van een "cardanische" wiel voort bewegen. Het nieuwe product heet Scalextric (Scalex - elektrisch) en werd onthuld op de jaarlijkse Toy Fair Harrogate in januari 1957. In 1958 koos Francis Minimodels te verkopen aan een bedrijf met meer toekomst.

In 1963 bracht dit bedrijf vier nieuwe auto's uit en ze starte met de RX Triang motor en nauwkeurig gegoten plastic organen. De variabele snelheid handcontroller vervangde de originele "dapper" type controller en er werd een uitgebracht. Daar naast kwamen er ook authentieke reproducties van echte race-tracks op de markt. Belangrijke verandering is gebeurd in 1963 toen ze begonnen met tracks te maken van polyethyleen in plaats van rubber. Tegen die tijd waren er 18 verschillende auto's en twee motorfiets.Dergelijke ontwikelling leide in 1964 tot de reclameslogan "de meest complete model de autosport systeem in de wereld". Kort nadat in Londen de Scalextric World Championship is georganiseerd, was de aantrekkingskracht van het slotcar racen verder toegenomen. Daarna ging het snel en werd Scalextric in meerdere landen geprodiceerd o.a. Frankrijk, Australië, Nieuw Zeeland, Spanje en de VS.

De invoering van nieuwe gadgets en thema-sets, genoten van groot succes en met name de 1967 "007 James Bond Aston Martin" set. In 1968 werd de vraag minder. Er werd er beslist om de fabriek Minimodels Limited, over te dragen aan Rovex, Dit bedrijf heet onder tussen al Hornby's. Rovex introduceert drie nieuwe modellen: w.o. de Ferrari en Lotus JPS. De auto's werden warm onthaald en Scalextric werd al snel weer op de weg gebracht naar herstel.

Al meer dan 40 jaar, Scalextric blijft een ongeëvenaarde selectie van 's werelds grootste model race auto's en sport.