Aparte Vintage computer systemen

1 - TELE MULTIPLAY (Pong)
2 - Aldi Commodore 64 (Home computer)
3 - Texas Instruments TI-99/4a (Home computer)
4 - Merlin (méér dan een electronisch spel) van Clipper

1 - TELE MULTIPLAY

Een aardig zeldzaam pong systeem van Körting - De "TELE MULTIPLAY" - 70th Panton Design Versie.

TELE MULTIPLAY1 TELE MULTIPLAY2 TELE MULTIPLAY3

Een zeer leuk 70th Panton Design "TELE MULTIPLAY" Pong spelcomputer (Model ID: 825/042) gemaakt door een Duitse fabrikant Koerting (Neckermann). Werd verkocht in de USA onder het trademark Tele-Match 4. De joystick van deze spelcomputer zijn practisch en functioneel ontworpen en het moet een genot zijn om ermee te pongen. Tele multiplay is een zeldzame collectors item en werd alleen verkocht in Duitsland in de jaren 70.

2 - Aldi Commodore 64

In 1986 heeft Aldi winkelketen in Duitsland samen met Commodore een C64 op de markt gebracht. De C64 had de uitstraling van de classic C64 computer, maar met

de techniek van de C64c die nog in ontwikkel was. Tevens was het toetsenbord van kleur veranderd en was nu wit (in iedre geval lichter) ipv donker bruin. Naast dat de ombouw anders is dan die van de C64c, mis de Aldi C64 de 9V spanning op de User-Ports. Omdat deze computer hoofdzakelijk werd verkocht door de Aldi ketens in Duitsland, kreeg deze door het Duitse tijdschrift "64er" de inofficieel naam Aldi C64.

De Aldi C64 lijkt verdacht veel op de C64G die een jaar later op de markt was gekomen. De optische verschillen tussen deze twee Commodores is vooral te zien aan:
- Aldi versie werd gemaakt in de USA
- De kleur van de C64G ombouw, leek meer op die van de C64c.

Technisch zijn het 2 totaal verschillende systemen, die alleen nog de zelfde Chips gebruikte.

3 - Texas Instruments TI-99/4aTexas Instruments TI-99/4a

De DeLorean (DMC) onder de Vintage computer. De TI99/4a Home Computer was een TI-99/4 model met een verbeterde toetsenbord, Roms en graphic mode. De TI Home Computer is officieel geintroduceerd in juni 1981 en uit de productie genomen in 1983. Deze Home Computer was zeker geen windei in Europa en USA. In 1983 werd de concurrentie steeds zwaarder, op de markt van Home Computers. TI had de prijzen zover laten zakken dat men er zwaar verlies op ging lijden en aan het eind van 1983 besloot men zich terug te trekken uit deze markt.

4 - Merlin (méér dan een electronisch spel) van ClipperMelin Handheld in Firefly serie

Merlin heeft in de vroege jaren 80 gezorgd voor een Hype op het gebied van computer handhelds en was de eerste elektronische spelcomputer van Parker Brothers in 1978. Een kleine 5 Miljoen handhelds zijn er verkocht, het ontwerp was degelijk en zeer sprekend. Er zijn geregeld een paar spinoff geweest van deze computer, maar hebben het suc6 van Merlin niet kunnen evenaren. Zelfs na 20 jaar word dit item nog gebruikt, in de TV serie Firefly uit 2002 had men deze handheld in gezet als een Afstandsbediening voor de Cargo-luik te kunnen openen.