Philips Personal Music Composer PMC100

Is toch een mooie periode geweest de 90er jaren, toen kon je nog eens wat uitproberen. Combineer een Walkman, drumpad met een synthesizer en je hebt een portable muziekstudio. Die vandaag te dag heerlijke oldschool (LO-FI) sounds and videogame tunes kan maken.Philips PMC 100 White

De digitale draagbare muziek schetsblok van Philips werd gelanceerd in 1986. Deze portable muziek computer had een negen-kanaals FM synth met een 100 geluiden, een membraan toetsenbord, 8k van de ram en zijn meest opvallende kenmerk is de ingebouwde cassettedeck. Dit gaf je de mogelijk om je composities als audio of data op te slaan. Natuurlijk kon de Personal Music Composer ook als een te grote Walkman of als dictafoon functioneren.

.

Het systeem is gebaseerd op de MSX-Audio Music-module voor de MSX homecomputers.MSX Music Module Philips Philips was ervan overtuigd dat voor onder de € 99,-, een portable keyboard met FM chips konden worden gecreeërd voor muziekanten & componisten. Waarmee ze de mogelijkheid hadden om hun creatieve ideeën vast te leggen op een magneet-tape.
In de PMC100 zit een cassettedeck, die je kunt gebruiken om songs te laden of op te slaan, om audiocassettes af te spelen en/of om je songs als audio op te nemen. Ook heeft de PMC100 een ingebouwde microfoon aanwezig om je zangkunsten op te nemen.

Het systeem heeft eenvoudige voorgeprogrammeerde begeleidingsritmes, die gecontroleerd worden door safe-noot de 'Gling' systeem oftewel iedere toon die je aanslaat is goed. Dit beperkt sterk zijn potentie als een solo-instrument, niet alleen omdat de beats dun waren, maar omdat de bijbehorende geluiden worden vastgesteld in hun patronen.

Er zijn 100 voorgeprogrammeerde melodie aanwezig, grote deels uit de collectie van Yamaha PortaSound, maar er zitten ook verrassende en bruikbare geluidseffecten in met vertragingen, evolueren (maar bewegen in een zeer voor de hand liggende digitale stappen) pads. Het is charmant in zijn eigen ongelooflijk lo-fi manier om muziek te maken. Het LCD-scherm visualiseerd de volledige notenbalk met rock-steady tempo, aan te passen naar krankzinnige graden!

De PMC-100 werd ontworpen door Philips industrical Design met als basis een FM geluidschip (Y8950) en werd geproduceerd in China. De PMC 100 kwam in twee kleuren uit namelijk zwart en de veel zeldzamer variant de witte kleur. Philips heeft ongeveer 50 duizend PMC-100 computers verkocht wereldwijd, waar spanje opvallend de grootste afzet markt was. Zoals gebruikelijk in jaren 80 & 90, trok Philips ook hier weer de stekker eruit. Ik vermoed het gebrek aan een MIDI aansluiting op dit systeem, heeft de PMC-100 niet echt laten doorbreken bij het grote publiek. Yamaha vond de basis van het idee goed genoeg om nog een vergelijkbare (cut-down) versie te produceren.

Naast de PMC-100 computer, werden er ook verschillende accessories verkocht onder andere:

PMC 100 accessoriesPhilips PMC 100