Crazy Races / Smash up Derby

Speelgoed fabrikant Clipper, bracht ergens vroeg in de zeventiger jaren Crazy Racers uit. Het type speelgoed dat naar mijn mening tijdloos is. Waarschijnlijk kunnen ze het vandaag de dag, in ongewijzigde formule zo weer aan de man brengen. Want het idee van Crazy Racers is mega eenvoudig, waardoor het een zeer sterk concept is.

Het idee achter dit speelgoed


Jij en je vriend hebben beide een wagen, trekken een koord uit de wagen en vervolgens ontwikkelen ze snelheid. De wagens worden door een vliegwiel aangedreven en zodra het koord helemaal uit de wagen is schieten ze weg. De wagens worden los gelaten in de richting van een springschans en de truc is dan om te zorgen dat beide wagens elkaar raken/botsen. Met als resultaat, dat ze uit elkaar knallen. De gene met de minste schade aan de wagen heeft gewonnen, vervolgens kunnen de wagens weer in elkaar gezet worden en alles begint weer van vooraf aan.Zeg nu eerlijk het is toch geweldig, een auto die je in puin kunt rijden en vervolgens weer in elkaar zet om het nog een keer te doen.


De oorspronkelijke naam was “DUI Highway Death-Orgy” van Kenner, de wagens waren voor de Amerikaanse markt. Het sloeg in eerste instantie niet aan, waardoor Kenner genoodzaakt was om het concept aan te passen en op nieuw uit te brengen onder een andere naam “SSP Smash-Up Derby”. Onder deze naam hebben ze een verschillende wagens uitgebracht. Daarnaast hadden ze onder de hoofdnaam “SSP” ook normale wagens, mini Vans en andere vervoersmiddelen uitgebracht. Deze konden ook via een trekkoord rijden, maar sprongen niet uit elkaar als ze ergens tegen aan knalde.

Wat ik me nog kan herinneren hadden we in Nederland niet zo een grote keus en is het zeer beperk gebleven tot een paar auto’s. Er zijn enkele sets uitgekomen met 2 wagens en de bij behoorde springschans erin, tevens zijn er nog enkele losse wagens op de markt verschenen. De wagens hadden ook allemaal een naam, zoals: Dolle Dries, Woeste Willem, Dirk Doordouwer of Beuk bug. Zoals ik al zei; een zeer leuk speeltje, dat je helaas maar weinig tweedehands tegen komt en als je ze ziet vaak incompleet zijn.