Amstrad CPC 464 Homecomputer

De Amstrad CPC 464

was een succes volle computer in Europa. Meer dan twee miljoen computers zijn er verkocht. Ondanks zijn apparte verschijning (in tegenstelling tot een Sinclair Spectrum of de C64 of Atari XL/Xe serie) of de afwijkingen hardware (zoals video-geheugen of vreemde diskette-formaat). Maar toch was het nog een zeer populair systeem, vanwege de lage prijs en een interessante commerciële concept: alle randapparatuur werd samen verkocht (zoals de Commodore PET het al een paar jaren eerder deed): CPU / keyboard, tape recorder, monitor (zwart-wit of kleur groen).

Een groot aantal programma's en randapparatuur werd ontwikkeld voor deze machine. Het systeem draaide op AmsDos (Amstrad's Operating System). AmsDos was volledig embedded en vormde de basis van het computer, met behulp van zogenaamde RSX commando's kon je het systeem opdrachten laten uitvoeren, maar het kon geen schijven formatteren, hiervoor moest je een speciale applicatie hebben.


De 464 kan ook CP / M 2.2 of 3.0 gebruiken in combinatie met een externe Floppy disk-eenheid (3 "Hitachi, was 180 KB). Veel grote CP / M software aangepast voor de Amstrad CPC. Ongeveer 42 KB RAM was beschikbaar voor de gebruiker, het videogeheugen en de ROM zaten op dezelfde kaart met een speciale chip werd er automatisch schakeled tussen de geheugen banken .

Merk op dat de eerste Amstrad CPC prototype is gebouwd rond een 6502-processor en daarna veranderd in een Z80 laat in de ontwikkeling van de computer. Een paar maanden later zou de CPC-serie worden aangevuld met een computer die aangeboden een ingebouwde diskette-eenheid: de CPC 664.

Copyright: old-computers.com