De ontwikkeling van de Calculator

Oude Rekenmachines

In de zeventiger jaren kwam de ontwikkelingen van elektronische rekenmachines op vaart, ze werden al vaak genoemd in de elektronica tijdschriften, en zelfs in dagbladen. De wereld werd geschokt in 1971, toen de eerste pocket calculator in de winkel werd voorgesteld en iedereen kon onmiddellijke wiskundige berekeningen uitgevoerd op een klein kasje.

De zak-rekenmachine was ook een nieuw fenomeen in de elektronica wereld. Dit is het eerste product, dat een echte product levenscyclus heeft doorlopen, hoe we deze vandaag te dag kennen.rekenmachine sharp

  1. Invoering van een volledig nieuw product, met een hoge kostprijs, en vaak fysiek groot.
  2. Er onstaat behoefte, het publiek begint in grote schaal af te nemen en er komen andere fabrikanten op de markt met concurrerende modellen.
  3. Door de concurrentie op de markt en er steeds exemplaren over de toonbank gaan, wordt de prijs verder gedrukt.
  4. De markt raakt verzadigd en het product word verder ontwikkeld met meer functies en wordt volwassen.

 

In 1970 tot 1975 werden de rekenmachines letterlijk door deze cyclus heen geduwd, deze bracht in een korte periode de caluclator aan het grote publiek. Dit had een ingrijpende invloed op veel van de fabrikanten, deze dachten al in de begin fase van de cyclus uit de kosten tekomen en grote winsten konden gaan maken. Halvewegen de zeventiger jaren kwamen er ook andere apparaten op de markt met de zelfde cyclus, waaronder de videorecorders of walkmans. Men werd zich ervan bewust, dat tijdens de hele cyclus hard gewerkt moest worden om winst te maken.

In de late '70 jaren was er vooral felle concurrentie tussen de Amerikaanse en Japanse halfgeleiders bedrijven en rekenmachine fabrikanten. Grotendeels als gevolg van de ontwikkeling op de elektronica markt voor de ruimtevaart, en door ontwikkeling in de computer industrie. Amerikaanse fabrikanten van halfgeleiders hadden Large Scale Integration (LSI) halfgeleider-ontwikkeling, knepen meer functies in afzonderlijke geïntegreerde circuits. Dit leidde tot, wat nu ongebruikelijk allianties lijken tussen Japanse en Amerikaanse fabrikanten van rekenmachine/halfgeleider:

  • Sharp (Hayakawa) met Noord-Amerikaanse Rockwell Microelectronics.
  • Canon met Texas Instruments.
  • Busicom met Mostek en Intel.


Het resultaat was dat in 1970, de eerste hand-held rekenmachines werden gelanceerd en de wereld verbaasde, die voorheen alleen deed hoofdrekenen, rekenlinialen gebruikte of duren en onhandige rekenmachines hadden. Tegenwoordig vindt men rekenmachines in vele kleine toestellen, zoals horloges en mobiele telefoons. Complexere, programmeerbare rekenmachines worden weinig verkocht omdat voor het zwaardere rekenwerk tegenwoordig veelal computers (bijvoorbeeld met spreadsheets) worden gebruikt en deze algemeen toegankelijk zijn geworden