Fleischmann Auto Rallye

Zestiger jarenauto

In de jaren zestig, toen slot car racing nog zeer populair was, besloten Fleischmann ook om model race-auto's te gaan bouwen. In 1967 kwamen de "Rally van Monte Carlo" slotcars op de markt. Aan het einde van de jaren tachtig (1989), tijdens de ergste periode van slotcar racing, was Fleischmann helaas gedwongen om te stoppen met de productie van Auto-Rallye.


Fleischmann in 1980

In de jaren tachtig werd er voornamelijk reclame gemaakt in de trein catalogus van Fleischmann. De laatste pagina's in deze catalogus waren voor de Auto-Rallye gereserveerd. Elk jaar werd dit gedeelte in de catalogus maar kleiner, tot dat het helemaal werd geschapt uit het assortiment.

Downfall van Auto-Rallye

De ondergang van Auto-Rallye kan niet alleen worden toegeschreven aan het kleiner worden slotcar markt of aan de enorme groei van video / computer games in die periode. Volgens vele was Fleischmann zeer slecht met het promoten van het product "Auto-Rallye". Daarnaast hadden ze niet de financiële middelen om concurrerie bij te benen in deze periode.

Veel slot racers vinden de baandelen van Fleischmann, de beste racebaan tracks ooit zijn gemaakt. Het oppervlak is gemaakt van hard kunststof en heeft een medium korrel. De breedte van de baan is ongeveer 18 cm en de diepte van de sleuf is 7mm. De baan delen zijn gemakkelijk aan te sluiten en te onderhouden. Fleischmann produceerde een grote verscheidenheid aan baandelen; diverse bochten, baanwissels of gelijkvloerse kruispunten en loopingen.

Fleischmann Raceauto's

fleiscmann banner

 

De Fleischmann slotcars waren zeer mooi gedetailleerd in die periode (en nog steeds), vooral in vergelijking met modellen van de concurrent Scalextric. De snelheid van de auto's waren realistisch. Tevens was er de optie om de standaard motor te vervangen door een race motor.

Lotus Ford

De meeste mensen kennen de Ford Lotus (in groen, blauw en oranje), omdat deze auto nagenoeg altijd werd verkocht in een basis racebaan-sets. Andere modelen van Fleischmann waren de Mercedes 250 SL, de Porsche Carrera 6, twee soorten Formula One auto's, een Ferrari en een Cooper-Maserati, een go-cart, de CAN-AM Porsche 917, een Alfa Romeo, een Duits en Nederlands politie-auto (Porsche 917), andere Porsche's 917 en 935, een Formula One "Niki Lauda" Ferrari nr. 1 en twee BMW's M1.

Handleiding

Fleischmann deed er slim aan, om bij elke basis-set een uitstekende handleiding toe te voegen. Het was niet alleen een technische handleiding, maar het gaf een overzicht van de gehele Fleischmann Auto-Rallye productie.


copyright: J. Willem / slotcaracademy.com